Hvordan slutte å snuse

Slutte å snuse

Noen klarer å slutte og snuse på dagen, mens andre trenger flere forsøk. Vi gir deg våre beste tips og råd til å slutte å bruke snus, en gang for alle.

Hvordan slutte å snuse

Det finnes flere måter å slutte å røyke eller snuse, og for mange hjelper det å legge en plan. Sjansen for å klare å slutte øker dersom du bestemmer deg for en sluttdato, gjerne 2-4 uker frem i tid. I denne perioden kan du enten snuse slik du pleier, eller begynne med å endre vanene dine.

Gjør dette for å endre vanene dine:

 • Bli bevisst på hvilke situasjoner som kan bli utfordrende når du skal slutte
 • Øve deg på å være uten snus i noen timer
 • Veksle mellom vanlig snus og nikotinfri snus
 • Bytte til porsjonssnus dersom du bruker løssnus
 • Tenke over hva som motiverer deg til å slutte

Hvorfor slutte å snuse

Motivasjon er kjempeviktig for å lykkes med snus- og røykeslutt. Du bør derfor bruke tiden frem til sluttdato på å tenke over hva som er dine største motivasjonsfaktorer, og sette deg noen mål. Hva er dine grunner til å slutte med snus? Er det noe du ønsker å oppnå?

 • Du sparer penger
 • Du blir kvitt uvanen
 • Du slipper å få snusboks slitasje på buksene
 • Du slipper avhengigheten

Bestem deg for hva som er dine viktigste grunner, og finn måter å minne deg selv på det. Du kan for eksempel skrive ned hva som motiverer deg på post it-lapper, og henge de opp på strategiske steder. Er det vanskelig å finne motivasjon, kan du lese deg opp om avhengighet hos Norsk Helseinformatikk.

Hvordan slutte å snuse

Slutte å snuse triks

Fordi du er avhengig av nikotin, kommer du sannsynligvis til å kjenne på litt usikkerhet og tvil når sluttdatoen nærmer seg. Dette er helt normalt, men det kan være lurt å forberede seg slik at du ikke lar tvilen overtale deg.

 • Skriv ned hvorfor du liker å snuse, og hva du kommer til å savne.
 • For hver ting du føler at du gir opp ved å slutte å snuse, finner du noe du vinner ved å være snusfri.
 • For eksempel: Jeg liker å snuse fordi det hjelper meg gjennom en oppgave, og jeg kommer til å savne følelsen av belønning. Etter at jeg har sluttet å snuse kommer konsentrasjonen til å være mye bedre enn før, og jeg kommer til å føle meg fri og være stolt.

Dette er en god metode for å komme tvilen i forkjøpet, og lære seg å takle negative tanker. Husk å være ærlig og realistisk med deg selv.

Slutte å snuse abstinenser

Når sluttdagen endelig kommer, er det viktig at du slutter helt. De tre første dagene er vanligvis de verste, og du kan føle deg svimmel, irritabel, rastløs og i dårlig humør. Fortell menneskene rundt deg at du har sluttet å snuse, slik at de kan vise hensyn og forståelse.

Slutta-appen er en gratis app fra Helsedirektoratet som er utviklet for å gjøre det enklere å slutte med røyk eller snus. Appen sender daglige motivasjonsmeldinger, og beregner hvor mye penger du sparer på å ikke kjøpe snus. Finn flere gode råd og tips på helsenorge.no

Dersom du trenger det kan du bruke legemidler for å lindre abstinensplagene. Det finnes en rekke nikotinlegemidler som hjelper, både med og uten resept. Snakk med legen din om hva som passer best for deg.

Tobakk- og nikotinfri snus kan også hjelpe mot suget etter snus under leppa. For andre hjelper det å holde seg i fysisk aktivitet, spise drops og pastiller, drikke masse vann eller unne seg ekstra god mat i en periode.

De verste plagene går over i løpet av noen få dager, og de fleste er kvitt abstinensene helt etter 2-4 uker.

Hvordan slutte å snuse

Slutte å snuse for godt!

Noen klarer å slutte på første forsøk, mens andre trenger flere forsøk på å lykkes. For hver gang du prøver å slutte, øker sjansene for at du skal klare det. Dette er derfor ingenting å bekymre seg for.

Mange forteller at det er verre å kvitte seg med vanen enn med nikotinen, og det er nå du skal fokusere litt ekstra på hva som motiverte deg til å ønske å slutte. Blir det for ille kan du ty til nikotinfri snus.

Lykke til!

Les mer: Hva gjør snus med kroppen?