Ring oss+47 80 02 51 75 Idag: 09.00-17:00
Den beste snusen – Slik finner du den snusen som smaker best

Den beste snusen – Slik finner du den snusen som smaker best

Hva er egentlig den beste snusen? Hvis vi svarte en bestemt type snus, ville du sannsynligvis tro vi var sponsorert. I stedet vil vi hjelpe deg med å finne den beste snusen – altså det snusmerket som passer best til nettopp deg. Bli med på en spennende reise, men husk – det er ingen vei tilbake.

Gjentatte snustester avdekker sannheten

Å velge snus er en iterativ prosess (som krever mange repetisjoner). For å vite om man liker et snusmerke, må man teste det. Hvor mye man liker en type snus kan endre seg, hvis man prøver noe annet.

Må man da teste ALLE snustyper innen man er sikker?!

Nei da, du kan spare mye jobb ved å legge opp dine snustester metodisk. Du kan innsnevre din snussmak og gradvis nærme deg ditt snusideal uten å teste alle snustyper på markedet.

Et visst antall snustyper må du dog igjennom, hvis du skal kunne si at du har gjort en seriøs jobb med å finne den beste snusen. På den annen siden, å teste snus er jo ikke en byrde. Det er et eventyr.

Opplevelsen av en bestemt snustype dannes av en rekke ingredienser. Ved å finne dine preferanser for hver og en av disse ingrediensene kan du sirkle deg inn mot et midtpunkt hvor alle parametre passer perfekt – din favorittsnus. La oss se på hva disse faktorene er.


Forpakning – løssnus eller porsjonsnus?

Snusens forpakning er ikke bare et praktisk spørsmål om hvilken type man foretrekker. Forpakningen av den enkelte snusporsjon, eller "format", påvirker også smaks- og hele snusopplevelsen.

Generelt kan man si at porsjonsnus gir en langsommere smaksopplevelse enn løssnus, fordi overflaten er tørrere og posen ligger i mellom. Det tar dermed lenger tid for snusens innehold å nå frem og tas opp i kroppen. Derfor er porsjonsnusens smaksopplevelse også mer langvarig (hvis man sammenligner med preller på samme størrelse). Løssnusen slår til og dabber av, porsjonsnusen er vedvarende. Hva du liker best er opp til deg – pangstart eller myke krefter?

Derimot er det ingenting som tilsier at porsjonsnus er svakere enn løssnus. Tvert imot, nikotininnholdet i porsjonsnus pleier ofte å være høyere enn i løssnus (av juridiske årsaker må ikke disse opplysningene være synlige på forpakningen, men du kan finne dem på produsentens hjemmeside). Det betyr heller ikke for den saks skyld at porsjonsnus er sterkere. Forvirrende? Bare rolig, det er bare fordi at nikotinet i porsjonsnusen ikke opptas like effektivt. Derfor må man noen ganger ta litt hardere i for å oppnå en motsvarende opplevd styrke. Dette forhindrer ikke en mild porsjonsnus fra å antagelig være det beste for tannkjøttet.

For å oppsummere: Løssnus eller porsjonsnus er både et praktisk spørsmål og et spørsmål om smak. Du må selv lete deg frem til sannheten. Det er ikke sikkert at den mest populære snusen eller den mest solgte er den rette for deg.


Porsjonsnus: original, hvit eller helhvitt?

Siden porsjonsnusen ble oppfunnet (1973) har den blitt utviklet på ulike måter. I dag kan man dele den inn i tre hovedkategorier: original, hvit eller helhvitt.

Original er vanlig løssnus pakket i poser, litt forenklet. Det var slik det startet. Denne snusen har et høyere fuktighetsinnhold enn hvit, og posene blir gjenfuktet før pakking. Original gir en rask og direkte smaksopplevelse som ligner løssnusen, men den kan oppleves som rennende og den farger av.

Den typen porsjonsnus som vi kaller en "white porsjon", har et tørt, ytre lag. Smaksopplevelsen forsinkes litt og snusen renner mindre. Per i dag er den hvite porsjonen den mest kjøpte snusvarianten på det svenske markedet. Kanskje dette er en ledetråd i din søken etter den beste snusen?

"Helhvitt porsjon"-snus har betydelig mindre farge enn all annen snus. Den består enten av vasket tobakk eller en blanding av tobakk og cellulose. Helhvit porsjon kan til og med være helt tobakkfri, uten å være nikotinfri for den saks skyld. Med helhvit porsjon unngår du misfarging av tennene, og posene er mer eller mindre luktfrie. På godt og vondt er det igjen en smakssak og det er du som er den undersøkende smakdetektiven her.


Sterk snus – nikotininnhold og oppfattet styrke

Snusens nikotininnhold kommer bl.a. an på hvilke tobakksorter som inngår i oppskriften. Nikotininnholdet justeres ikke av kunstige tilsetningstoffer, men påvirkes selvfølgelig av hvor mye man tilsetter av de øvrige ingrediensene, som f.eks. vann. Nikotininnholdet i snus varierer stort mellom 0,5 og 2 prosent.

Liker du sterk snus eller mild snus? Hvis du ikke allerede vet svaret så har du en åpenbar grunn til å teste og evaluere. Først bør du lese litt om hvordan snusens styrke oppstår. Det holder ikke å bare sjekke snusens nikotininnhold. Når man vurderer om en snustype oppleves som sterke eller mild, bruker man ofte uttrykket "oppfattet styrke". Den oppfattede styrken kan ikke kun avgjøres på vegne av snusens nikotininnhold.

Fremfor snusens nikotininnhold, blir ofte snusens styrke styrt av hvor mye nikotin som faktisk opptas fra prellen. Den oppfattede styrken påvirkes også av andre faktorer, som hvordan man snuser, hvor mye spytt man produserer, snusens fuktighetsinnhold og snusens pH-verdi.

Høyere pH-verdi øker nikotinopptaket og den oppfattede styrken. En fuktig snus gjør at mer nikotin opptas (derfor pleier nikotininnholdet å være høyere i den tørre, hvite porsjonsnusen enn i løssnus, for å oppnå samme oppfattede styrke). Med andre ord, se ikke bare på nikotinprosenten, men også snusens angitte styrke, som er et estimat av den oppfattede styrken

Fremfor alt er opplevelsen personlig, og bare du kan avgjøre hvor sterk en snus oppleves av nettopp deg. Der har du ytterligere et aspekt av snusen som du kan teste og finne ditt rette nivå. Det er nok lurt å la seg veilede av produsentenes opplysninger om snusens styrke, men til sist er det bare din egen opplevelse som teller. For deg.


Snusens smak

Hvordan snusen smaker avhenger delvis av de faktorer som vi allerede har gjennomgått, som styrke, forpakning, grovhet og naturligvis tobakkblandingen som snusen er laget av. I tillegg jobber produsentene på å gi hver enkelt snustype sin egen, gjenkjennelige og verdsatte smak, ved hjelp av ulike smakstilsetninger.

Dette er mer åpenlyst for noen snustyper enn andre, f.eks. for snus som smaker av mint eller lakris. Men også i vanlig snus, altså snus "uten smak", tilsetter man ulike aromaer for å gi snusen den ettertraktede karakteren. Vanlige aromaer i snus er bergamottolje, lavendel, einebær, til og med konjakk. Dette er selvfølgelig et vanskelig og komplekst arbeide, nært beslektet med parfymeprodusering eller mat- og vinsmaking.

Alt dette bestemmer hvordan snusen til sist smaker og her har du et spennende kart å utforske. Når en bestemt snus faller i smak (pun intended), sjekk gjerne hvilke aromaer den inneholder. Da finner du en ledetråd i jakten på din perfekte snus (men det skal sies at opplysninger om aromaemnene kan være vanskelige å få tak i. Generelt sett anses de som forretningshemmeligheter).

Du må huske på at din smaksopplevelse også påvirkes av ytre faktorer, som hvilke omgivelser og i hvilken situasjon du snuser i. I ekstreme tilfeller kan det hende at du foretrekker en snus i noen sammenhenger, og en annen i andre. Hvis det er slik, er det jo bare hyggelig.