Dette gjør nikotin med kroppen

Dette gjør nikotin med kroppen

Når du legger en snus under leppen blir nikotin frigjort i blodet ditt. Nikotinet reiser raskt hele veien opp i hjernen, og får hjernen til å skille ut en rekke stoffer som påvirker kroppen. 

Nikotin er det stoffet i tobakk som gir en stimulerende effekt og som gjør deg avhengig. Det er helt normalt å få abstinensplager eller kjenne på et sug dersom du slutter å snuse.

Slik virker nikotin i kroppen

Nikotin utvinnes av blader fra tobakksplanten. I små mengder virker effekten av nikotin stimulerende på mennesker og andre pattedyr, og dette er årsaken til at man blir avhengig. Nikotin er plantens måte å beskytte seg mot insekter, og i store doser er stoffet giftig for mennesker.

Umiddelbar virkning

Nikotin virker via reseptorer i kroppen og ved å påvirke signalmolekyler i hjernen. Denne påvirkningen kan føre til en viss stemningshevende og sentralnervøs stimulerende effekt. Du kan føle deg avslappet og tilfreds, men samtidig mer produktiv fordi pulsen øker. 

Nikotin har umiddelbar effekt på blodtrykk, puls og blodsukker og varer så lenge snusen er i munnen. Forskning har ikke vist en permanent forhøyet effekt, og det er heller ikke påvist at bruk av snus innebærer økt risiko for hjerte- og karsykdom slik det er for røykere.

Nikotin utnytter belønningssenteret i hjernen

Belønningssenteret i hjernen stimuleres av signalstoffet dopamin, og et høyt nivå av dopamin gir økt følelse av glede og velvære. Dopamin blir ofte beskrevet som vår naturlige rus, og er det samme stoffet som skilles ut når vi er forelsket, får en klem, spiser god mat, har sex eller gjør noe annet vi liker. 

Nikotin utnytter dette belønningssystemet ved å øke dopaminnivået. Dette skaper et varig minne om at røyking/snusing er noe godt som bør gjentas.

Påvirker hjernens normale funksjon

Nikotin endrer hjernens oppfatning av hva som er normalt. En som er avhengig av nikotin vil derfor trenge stadig tilførsel for å opprettholde normal hjernefunksjon. Etter en stund øker toleransen for nikotin, og nikotindosen må økes for å opprettholde et høyt dopaminnivå.

For mye nikotin

En person som ikke snuser eller røyker, kan oppleve at kroppen reagerer kraftig når nikotin frigjøres. For mye nikotin kan føre til at brukeren føler seg kvalm, uvel og svimmel. Man kan også få hjertebank og hodepine samt kaste opp.  

Les også: Hva gjør snus med kroppen?

Dette skjer når kroppen ikke lenger får nikotin

Når du slutter å røyke eller snuse, kan du oppleve mange av de samme symptomene som en person som får nikotinsjokk. Du kan blant annet føle deg:

  • Svimmel

  • Kvalm

  • Rastløs

  • Irritabel

  • Trøtt

De tre første dagene er vanligvis de verste, fordi kroppen higer etter det avhengighetsskapende stoffet nikotin. Etter 2-4 uker er abstinensene vanligvis borte. Hvis det blir for tøft eller du syns det tar for lang tid, finnes det en rekke gode legemidler som kan lindre abstinensplagene. 

Les mer: Hvordan slutte å snuse

Gravide og ammende

Dersom du har blitt gravid er det viktig at du klarer å slutte helt. Snus under graviditet gir ekstra høy risiko for komplikasjoner og du bør avstå helt, både under svangerskapet og mens du ammer. Forskere har blant annet sett en sammenheng mellom snusing i svangerskapet og risikofaktorer som: 

  • Lavere fødselsvekt

  • Prematur fødsel

  • Økt risiko for dødfødsel

Dette gjør nikotin med kroppen under svangerskap

Årsaken til den økte risikoen kan være at nikotinet i snus får blodårene i morkaken og livmoren til å trekke seg sammen. Dette er svært uheldig fordi fosteret ikke får tilstrekkelig næring og oksygen. Fosteret er helt avhengig av at blodårene til mor fungerer slik de skal for å utvikle seg normalt.

Dette betyr dessverre at gravide heller ikke skal bruke nikotinerstatningsprodukter som plaster, tyggegummi, tabletter eller munnspray, da disse inneholder nikotin. Nikotinfrie snusmidler inneholder også stoffer som kan ha ulik effekt på kroppen, og anbefales heller ikke for gravide. Vårt beste råd er å rådføre seg med legen dersom du har blitt gravid og sliter med å slutte.