Ring oss+47 80 02 51 75 Idag: 09.00-17:00
Er verdens sterkeste snus lovlig i Norge?

Er verdens sterkeste snus lovlig i Norge?

I 2020 gikk eksperter ut og advarte mot at «verdens sterkeste snus nærmer seg Norge» etter den hadde gjort sitt inntog i Sverige. Det russiske snusproduktet, også omtalt som «skrekksnusen», skal visstnok ha inneholdt hele 120 milligram nikotin per gram, ifølge TV2. Til sammenligning inneholder den sterkeste snusen som selges på det norske markedet 43 mg/g.

I et intervju med Glåmdalen sa seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Karl Erik Lund, at han ikke kjenner til denne type snus, men at styrken høres voldsom ut:

- Det hørtes veldig sterkt ut, milevis over normalen. Slike produkter aktualiserer behovet for øvrig grense på nikotininnhold, sier han.

Hva sier norske lover om sterk snus?

Per dags dato finnes det ingen øvre grenseverdi for innhold av nikotin i snusprodukter i Norge. For tobakkssnus reguleres øvre nikotininnhold naturlig i fremstillingen av produktet, da nikotininnholdet i produktet motsvarer nikotininnholdet i tobakksblandingen som benyttes i grunnoppskriften.

I tobakksfri snus tilsettes nikotininnholdet kunstig ettersom tobakken fjernes under fremstillingen. Ettersom det er forbudt å selge tobakksfri snus i Norge tilsettes disse produktene også en liten mengde tobakk for å kunne selges på det norske markedet.

I et intervju med Nettavisen forteller kommunikasjonssjef i Swedish Match at dette i praksis betyr at «russisk skrekksnus» kan lanseres fritt på det norske markedet, så lenge produktet følger de norske merkingskravene (bl.a. krav til standardisert forpakning).

Sterk snus

Hvordan defineres styrken på snus?

Snus inneholder varierende mengder nikotin, men mengden får ikke oppgis på snusboksen. I Norge er det nemlig forbudt å selge tobakksvarer som inneholder informasjon om nikotininnhold. Dette følger av nye regler om merking av snusbokser som myndighetene innførte i 2018. Begrunnelsen er bland annet at man ikke ønsker at det gir et feilaktig inntrykk av at noen snustyper er mildere og derfor mindre helseskadelige.

Ettersom det ikke er lov å oppgi mengden nikotin på snusboksen, angir produsentene snusstyrken gjennom betegnelser som S4, «X-strong» og «Ultra Strong». Styrkebetegnelsen kan variere fra merke til merke og fra produsent til produsent. Det er altså lite konsekvent bruk av styrkebetegnelser på tvers av forskjellige snustyper.

Produsentene avgjør vanligvis styrkenivået basert på den opplevde styrken av snusen, snarere enn det faktiske nikotininnholdet. Som regel foretas det en helhetsvurdering av opplevd styrke når betegnelsen fastsettes.

Vil du vite mer om styrkenivåer? I mangel på felles styrkebetegnelser har Snuslageret skapt en egen styrkeguide, som er relevant for alle produkter i vårt sortiment.

Hva er sterk snus?

Om du ønsker å komme til bunns i hvor sterk en snustype er, er nikotinmengden som sagt bare halve sannheten. Faktum er at det er langt flere faktorer som er med på å påvirke den opplevde styrken. Noen av disse er:

Format

Smak

Styrke

Mengden spytt i munnen

Fuktighetsnivå

pH-verdi

Selv om det totale nikotininnholdet i en porsjon kan være høyt, er det vanlig at kun 10-20 prosent tas opp når den brukes.

Det finnes også ting du selv kan gjøre for å påvirke den opplevde styrken på snusen. Å oppbevare snusen i kjøleskapet i stedet for bukselommen kan sikre fuktighetsinnholdet og pH-verdien. Dette kan også gjøre at smakstilsetningene holder seg bedre.

Ønsker du å vite mer om hva helhvit snus inneholder?

På nettsiden Nicoleaks.com kan du lære deg mer om hva ulike nikotinporsjoner, også kjent som helhvit snus, inneholder. Der publiseres testresultat som lar deg sammenligne ulike produkters nikotininnhold, pH-verdi og andre emner. Alle testene er gjennomført av det uavhengige laboratoriet Eurofins.

Det er verdt å merke seg at nikotinporsjoner som er nevnt her, refererer til tobakksfri snus. Tilsvarende produkter som selges i Norge inneholder en liten mengde tobakk på grunn av spesielle norske regler.