Hva er tobakk? Fakta om tobakk

Hva er tobakk? Fakta om tobakk

 

 

Man tror kanskje at man har oversikt over hva tobakk er, men man kjenner kanskje ikke til alle aspektene. Her går vi igjennom hva tobakk er, hvor tobakk kommer fra, hva tobakk inneholder og en hel del andre spennende tobakkfakta.

Hva er tobakk?

Tobakk er i sin enkleste form bare tørkede blader fra tobakksplanten. Eller faktisk noe fra det flertall planter som tilhører tobakkslekten. Les videre!

Tobakkplanten og dyrking av den

Tobakkplanten er en høyvokst urt som får store, klebrige blader og hvite, rosa eller gule blomster. Slekten som kalles tobakkplanter (på latin nikotiana) omfatter rundt nitti forskjellige arter og inngår i plantefamilien potetplanter. Tobakkplanten er morsomt nok altså i slekt med bl.a. poteter, paprika og tomater.

Visse arter innen tobakkslekten dyrkes frem i stor skala for å komme til de nikotinrike bladene. Dette gjelder først og fremst nicotiana rustica (kalles også bondetobakk) og nikotiana tabacum (kalles virginiatobakk). Stort sett all tobakk i dag dyrkes og produseres i Kina, som står for nesten halvparten av verdens tobakkproduksjon. Andre store tobakkprodusenter er India, Brasil og USA. USAs årlige produksjon ligger på cirka en tiendedel av Kinas.

Hva er tobakk? Fakta om tobakk

Tobakkens historie i Europa og Sverige

Tobakk kom til Europa på 1500-tallet. Folk som reiste til Amerika fra Spania og Portugal tok med seg planten hjem til det "gamle kontinentet". På denne tiden hadde indianerne allerede røkt pipe i tusen år, men i Europa ble tobakken til å begynne med mest brukt som en dekorativ vekst, som kunne ha en viss medisinsk bruk.

På 1600-tallet hadde praksisen med å røyke tørkede tobakksblader etablert seg, selv i Norden. Den svenske kongen, Fredrik 1, bestemte at tobakk skulle dyrkes i hele landet så man slapp den store og dyre importen, og på slutten av århundret ble tobakk dyrket og produsert på ca. 80 svenske steder (inkludert Finland, som fortsatt var en del av Sverige).

På 1700-tallet begynte adelen å innta tobakken via nesen, de begynte "å snuse". Og på 1800-tallet forandret denne vanen seg til det vi i dag tenker på når vi hører ordet "snus": snusen som man legger under leppen. Til og med skråtobakk har i perioder vært populært i Sverige.

Tobakkens ingredienser

Før man snakker om innholdet i tobakk, må man vite hva man mener. Det er forskjell på innehold og ingredienser, og det er forskjell på inneholdet i tobakken og tobakksrøyken. Tobakk i form av snus inneholder ikke bare tørkede og malte tobakksblad. Å snuse råtobakk vil bli en tørr opplevelse og ikke smake særlig godt. Når man produserer snus tilsetter man i tillegg til selve tobakksbladene, også en del andre ingredienser. Alle snusvarianter er ikke identiske, men i det store og hele ser oppskriften på snus slik ut:

● Råtobakk
● Vann
● Salter
● Naturlige aromaemner
● Fuktighetsbevarende midler
● Surhetsregulerende midler
● Søtningsstoffer

Hva inneholder tobakken?

Man må som sagt skille mellom ingredienser og innehold. Fremfor alt inneholder tobakk nikotin, den aktive substansen som mange nok vil mene er selve meningen med tobakk, noe som andre kanskje ikke er enige i.
Nikotinet finnes i tobakksbladene fra starten av. Andre ingredienser kan tilsettes under produksjonen, som nitrosaminer, formaldehyd, tungmetaller, plantevernmidler, muggift og andre emner som i høye doser definitivt er skadelige for kropp og helse (ingenting av dette gjelder for snus uten tobakk). Når det gjelder snus testes inneholdet av skadelige emner løpende og nøye for å sikre at snusen er brukbar. Fordi snus klassifiseres som en fødevare kan dagens snusere være trygge på at produsentene blir holdt øye med – for vår sikkerhet.

Tobakkbaserte produkter

Kjært barn har mange navn, og det finnes mange måter å konsumere tobakk på:

● Snus
● Skråtobakk
● Pipetobakk
● Sigaretter
● Sigarer
● Sigarilloer

Det er interessant at de fleste av disse typer av tobakksprodukter fortsatt eksisterer i dag, samtidig, parallelt og uten å ekskludere hverandre. Det er også interessant at det har blitt stadig mer populært å få i seg nikotin uten tobakk, for eksempel med nikotin-tyggegummi eller e-sigaretter.

Hva er tobakk? Fakta om tobakk

Hvordan påvirker tobakk kroppen?

Tobakkens effekt på kropp og helse skiller seg en del fra de forskjellige måtene å konsumere tobakken på, slik som vi så tidligere. Det de alle har felles er nikotinet, som har en strekt vanedannende effekt, noe som kan gjøre det veldig vanskelig å endre en tobakksvane. Nikotinet knytter seg til reseptorer i hjernens belønningsystem. Dette frigjør dopamin, et livsviktig signalstoff som gir oss velvære når vi gjør noe som er bra for oss, men også en del som ikke er bra.

Å røyke tobakk har et statistisk forhold til lungekreft og kols, som i dag er veletablert og som ingen stiller spørsmålstegn ved. Disse effektene forbindes ikke med snusing, av naturlige årsaker (tobakken kommer ikke ned i lungene).

Både røyking og snusing kan ha negative effekter på munnhelsen, og er trolig mer markante for dem som snuser. Slimhinnene i munnen kan tørke ut og stivne. Tannkjøttet kan trekke seg tilbake, noe som lettere fører til bakterier som forårsaker betennelser i tannkjøttet, samt tap av tenner i lengden. Snus er også i stand til å misfarge emaljen på tennene.

Finnes det tobakk i vannpipen

Ja, det er ofte tobakk i vannpiper og det er gjerne en bestemt type tobakk, som er produsert kun for vannpiper og som kalles ”shisha”. Vannpipe-tobakk kan være smaksatt med ulike aromaer, som jordbær eller vanilje og oppleves ofte som betydelig mildere enn røyken fra en sigarett eller en vanlig pipe. Det er riktig at vannet i vannpipen absorberer en del av nikotinet innen røyken trekkes ned i lungene, men til gjengjeld kan en vannpipe brenne lenge og danne like mye røyk som hundre sigaretter. Helseeffektene ved å røyke vannpipe er ikke så godt utforsket, men man bør gå ut i fra at de i hvert fall ikke er mindre enn ved sigarettrøyking.