Hva gjør snus med kroppen?

Hva gjør snus med kroppen?

Snus har blitt mer populært enn tobakksrøyk de siste årene, og har blitt et vanlig fenomen blant ungdommer. Dette har fått leger og forskere til å undersøke nøyere hva snus gjør med kroppen, og hvilke risikoer det kan innebære å bruke snus regelmessig.

Dette gjør snus med kroppen

Når du legger en snus under leppen, vil det i løpet av kort tid bli frigjort nikotin i blodet ditt. Dette stoffet reiser hele veien opp til hjernen, og får hjernen til å skille ut en rekke stoffer. Blant dem finner vi dopamin, som er et signalstoff som blant annet kan få deg til å føle deg avslappet og tilfreds.

Dopamin er stoffet som ofte blir beskrevet som vår naturlige rus, og er det samme stoffet som blir skilt ut når vi er forelsket, får en klem, eller gjør noe vi liker.

Hva gjør snus med kroppen når du avstår i en kortere periode?

Når du snuser ofte, men plutselig bestemmer deg for å slutte, kan du oppleve at kroppen gjør motstand. Du kan blant annet føle deg:

  • Svimmel
  • Kvalm
  • Rastløs
  • Irritabel
  • Trøtt

Vi ser at abstinensene ofte avtar med tiden, og til slutt forsvinner helt dersom brukeren avstår over en lang periode.

Les mer hvordan slutte å snuse her.

Nikotinsjokk

En som snuser sjeldent, som aldri har prøvd, eller som har tatt en snus mer enn vanlig, kan oppleve at kroppen reagerer kraftig når nikotinet frigjøres.

For mye nikotin fører til at brukeren kan føle seg kvalm, uvel og svimmel. Brukeren kan også få hjertebank, hodepine, blekhet og til slutt kaste opp. Dette er helt ufarlig, men kan oppleves som svært ubehagelig.

Gravide og ammende

Norske helsemyndigheter advarer mot snus, til tross for at noen studier foreslår at det ikke medfører høy risiko for relaterte sykdommer. Denne advarselen baseres på at det ikke finnes tilstrekkelig med studier og forskning, og at man derfor ikke kan vite med sikkerhet om snus kan medføre helseskader.

Personer med helseproblemer oppfordres til å avstå helt fra snus og nikotinprodukter, da tobakksprodukter kan forverre helseplagene. Gravide og ammende bør ikke bruke stimulanter overhode da disse kan gi alvorlige helseproblemer hos foster og barn. 

Les mer om graviditet og snusing her.