Ring oss+47 80 02 51 75 Idag: 09:00-17:00
Hvilken snus er den mildeste?

Hvilken snus er den mildeste?

Svak snus har sine fordeler. Det kan være førstevalget for deg som gjerne vil nyte en snus, uten å få en kjempesterk nikotineffekt. Men snusens styrke handler ikke bare om nikotininnholdet, man snakker vanligvis om "oppfattet styrke". I denne snusartikkelen ser vi på hvordan man finner en snus som er så mild som mulig – eller kanskje bare en passe svak snus.

Leter du etter en mild snus? Er du spesielt følsom for nikotinrushet? Eller er du i gang med å trappe ned på snusen? Kanskje er du en av dem som har tenkt på å begynne med å snuse, og som leter etter en god nybegynner-snus for å ikke få et sjokk når du skal prøve det for første gang? Vil du holde fast i snusritualet, men skru ned for nikotinen? Grunnene til å velge en mild snus er sikkert like mange som grunnene til å snuse i det hele tatt. Men hva menes egentlig med svak snus?

Snus med lavt nikotininnhold er svakt – eller?

Det er best at vi gjør noe helt klart fra starten av: Når man snakker om svak snus så mener man ikke bare snus med lite nikotin, altså snus med lavt nikotininnhold. En mild snus har helt sikkert også mindre nikotin i seg, men dette er ikke hele sannheten når det kommer til hvor sterk eller svak man oppfatter en snus.

For å avgjøre hvor sterk en snus er, bør man heller ta hensyn til nikotinopptaket, altså hvor mye nikotin som faktisk tas opp i kroppen når man snuser. Det er nemlig ikke sikkert at snus med høyere nikotininnhold alltid gir et større nikotinopptak. Hvor mye nikotin som opptas fra prellen og inn i kroppen, kommer an på en del forskjellige faktorer. Vi skal snart se på dem.


Snus med lavt nikotinopptak – eller lavt oppfattet styrke?

Heller ikke nikotinopptaket forteller hele historien om hvor sterk eller svak snusen er. Snusekspertene pleier å snakke om snusens oppfattede styrke, altså hvor sterk man OPPFATTER at snusen er. Og når det gjelder den oppfattede styrken i en snus er det, i tillegg til nikotininnhold og nikotinopptak, ytterligere et par faktorer som gjelder. Mer om dette lenger ned.


Snusens nikotininnhold vs. nikotinopptak

Hvor mye nikotin som faktisk opptas fra prellen og inn i kroppen, kommer an på en del forskjellige faktorer. Den grunnleggende faktoren eer tross alt snusens nikotininnhold, dette er ikke noe man kan legge skjul på. Den mildeste snusen har ofte et lavt nikotininnhold. Men selv snusens pH-verdi spiller inn. Med en høyere pH-verdi, altså surere snus, får vi et større nikotinopptak, selv om snusens nikotininnhold er det samme.

Snusens fuktighetsinnhold påvirker nikotinopptaket. Fuktigere snus gjør det lettere for nikotinet å finne veien inn i blodomløpet. Med tanke på dette pleier snusprodusentene å strebe etter å ha et høyere nikotininnhold i de mer tørre snussorter, for å oppnå cirka den samme oppfattede styrke. Dette gjelder først og fremst porsjonsnus (tørr, altså høyere nikotininnhold) vs. løssnus (fuktig, altså lavere nikotininnhold).


Svak snus – oppfattet styrke

Hvis man oppfatter en snus som svak, har det altså ikke kun noe å gjøre med om snusen har et lavt nikotininnhold – eller et lavt nikotinopptak. Når det gjelder snusens oppfattede styrke eller snusens oppfattede svakhet, altså at vi opplever en snus som mild, så er det ytterligere noen faktorer som spiller inn. For eksempel, så har forpakningen noe å si. At porsjonsnusen ligger i en pose gjør at man kanskje opplever den som mildere, enn hvis man sammenligner den samme snusen i løsvekt. Smaken på snusen bidrar også til den oppfattede styrken, nesten på samme måte som at en bestemt type vin kan fremheve eller dulme bestemte smaker i maten.

Hvor sterk man oppfatter en snus er dessuten forskjellig fra menneske til menneske og påvirkes av personlige faktorer, f.eks. hvor mye spytt man utskiller og hvordan du gjør det når du snuser. De personlige faktorene er dog av liten interesse når du leter etter den mildeste snusen. Du vil jo hele tiden være den samme personen (eller i hvert fall den samme splittede personlighet).


Nikotinfri snus – garantert det mildeste?

Ja, i en viss forstand er det selvfølgelig det. Hvis du velger nikotinfritt snus har du garantert funnet snusen med det laveste nikotininnhold og laveste nikotinopptak. Så kan det selvfølgelig være at du ikke oppfatter den nikotinfrie snusen som mild, helt avhengig av smaken.


Hva er svakt snus? Du bestemmer

Når det gjelder hvor sterk eller svak snusen er, har vi altså nevnt følgende faktorer som spiller inn i ulike grader:

  • Snusens nikotininnhold

  • Snusens pH-verdi

  • Snusens fuktighetsinnhold

  • Snusens smak

  • Snusens forpakning (løs eller pose)

Leter etter en snus som oppfattes som mild, altså en snus med svak oppfattet styrke? Eller leter du etter en snus med et lavt nikotinopptak skråstrek lavt nikotininnhold? Det er kun du som vet hva du mener med svak snus. Det er deg selv som avgjør nøyaktig hvilke egenskaper din favorittsnus skal ha.

Uansett hva som er riktig for deg kan du sikkert finne en snussort og en forpakning som oppfyller alle dine krav til styrke – oppfattet eller reell.