Hvor farlig er snus? Forskning svarer

Hvor farlig er snus? Forskningen svarer

Snus er ikke risikofritt, men hvor farlig er det egentlig? Vi har tatt en gjennomgang av tilgjengelig forskning for å forsøke å komme med et svar.

18 års aldersgrense på salg av snus

I Norge er det kun tillatt å selge eller gi tobakksvarer og alkoholprodukter til myndige personer, det vil si personer over 18 år. Det sier den norske tobakksskadeloven. Formålet med loven er å begrense de helseskadene som tobakk medfører, og beskytte barn og unge fra å bruke varer som inneholder tobakk.

Her hos Snushjem jobber vi sammen med myndighetene, politikere og organisasjoner for å sikre at alle aktører opprettholder tobakksloven. Sammen med Klarna har vi utviklet en særskilt funksjon som sikrer at salg av våre produkter kun skjer til myndige personer. Alle våre kjøp må derfor bekreftes med BankID og/eller personnummer.


Dette inneholder snus

Snus er finmalt tobakk som blandes med blant annet salt, vann og smakstilsetning. I snusen finnes det mer enn 2500 kjemiske stoffer, inkludert nikotin. Nikotin er det stoffet i tobakk som gir en stimulerende effekt og som gjør deg avhengig.

Mange begynner med snus når de slutter å røyke. Det er mindre skadelig å snuse enn å røyke, men det betyr ikke at snus er risikofritt. 

Les mer: Dette gjør nikotin med kroppen


Risiko for alvorlige sykdommer

Snus inneholder kreftfremkallende stoffer og kan gi økt risiko for visse sykdommer. Dessverre mangler det god forskning på risikoen ved å bruke snus sammenlignet med å ikke bruke det. For eksempel inneholder snus det kreftfremkallende stoffet nitrosamin, men dette stoffet finnes i større mengder i matvarer som bacon og ketchup.

Lungekreft og oral kreft

Snus innebærer ikke økt risiko for lungekreft eller andre lungerelaterte sykdommer som røyking disponerer for. Det er heller ikke påvist en sammenheng mellom bruk av snus og kreft i bukspyttkjertelen, spiserøret og munnhulen slik man tidligere har antatt.

Økt blodtrykk

Det er påvist at snus forhøyer blodtrykket. Snus inneholder nikotin som fører til at blodårene trekker seg sammen og pulsen stiger, og dermed øker blodtrykket. Dette gjelder kun så lenge snusen er i munnen.

Effekten forsvinner når snusen tas ut av munnen, og det er ikke påvist at snusing fører til permanent høyt blodtrykk. Derimot er bruk av snus uheldig for de som allerede har høyt blodtrykk eller for personer med hjerte- og karsykdom.

Sukkersyke

Forskning har vist en mulig sammenheng mellom bruk av snus og økt risiko for diabetes type 2 og overvekt blant menn.

Skjelett og muskler

En studie utført på norske soldater viste at de som snuste hadde høyere risiko for skader ved trening. Årsaken til dette er nikotin, som gjør at blodsirkulasjonen blir forstyrret og redusert. Det tar derfor også lengre tid for sår og skader å gro.

Munnhule

Bruk av snus kan medføre at tannkjøttet blir rødt og irritert og trekker seg tilbake. Tannkjøttet kan bli spesielt skadet der snusen ligger, og opptil 70% av de som snuser får såkalt snuslomme.

Tenner

Det er vanlig at de som snuser får misfargede tenner. Som følge av at tannkjøttet trekker seg tilbake øker også risikoen for ising og hull i tennene. Til forskjell fra røyking har ikke snusbrukere økt risiko for løse tenner.


Hvor farlig er det å snuse som gravid?

Gravide og ammende skal avstå fra å snuse på grunn av skadene nikotin kan påføre fosteret. Det er sannsynlig at andre stoffer i snus øker risikoen for alvorlige helseplager hos barnet, men her mangler det dokumentasjon og forskning. 

Ifølge Folkehelseinstituttet gir bruk av snus i svangerskap økt risiko for komplikasjoner som:

  • Redusert fødselsvekt

  • Prematur fødsel

  • Økt risiko for dødfødsel

Det er påvist at nikotin får blodårene i morkaken og livmoren til å trekke seg sammen, noe som kan føre til at fosteret ikke får i seg nok næring og oksygen. Dette er svært uheldig for barnets utvikling. Gravide skal derfor også avstå fra nikotinerstatningsprodukter som plaster, tyggegummi, tabletter eller munnspray.

Har du blitt gravid og sliter med å slutte å snuse? Vårt beste råd er å snakke med legen din. Det finnes preparater som kan hjelpe mot abstinensplager og som ikke inneholder nikotin.