Ring oss+47 80 02 51 75 Idag: 09.00-17:00
Norge sier nei til tobakksfri snus - FHI har problemer med å se logikken bak

Norge sier nei til tobakksfri snus - FHI har problemer med å se logikken bak

Visste du at i EU med unntak av Sverige som har en spesialdispensasjon, er tradisjonell snus med tobakk ulovlig mens tobakksfri snus også kalt nikotinporsjoner er lovlig. Da er det merkelig i Norge at snusen med tobakk er lovlig, mens det er det ulovlig å selge den helt tobakksfrie snusen. 

Folkehelseinstituttet er klare på at snus uten tobakk er mindre helseskadelig en snus med tobakk. Her til lands tvinges produsentene til å tilsette en liten mengde tobakk for å få lov til å selge helhvit snus.

Alle søknader blir avslått

Fra 1. juli 2021 ble forbudet fra 1989 mot nye nikotinprodukter, erstattet med en godkjenningsordning for nye tobakks- og nikotinprodukter. I godkjenningssaker vurderer Helsedirektoratet om fordelene ved innføring er større enn ulempene i et samfunnsperspektiv.

I en NRK-artikkel kan man lese at snusprodusentene Swedish Match, British American Tobacco og Imperial Brands har søkt om godkjenning av det nye snusproduktet som inneholder nikotin, men ikke tobakk.

Men produsentene har fått avslag, og saken er anket. Nå er den til behandling hos Helse- og omsorgsdepartementet.


Mindre skadelig

På oppdrag av Helsedirektoratet foretok Folkehelseinstituttet (FHI) en kjemisk vurdering av innholdet i den tradisjonelle snusen og den hvite, tobakksfrie snusen:

  • De er omtrent like avhengighetsskapende, men det er klart mindre av det kreftfremkallende stoffet i den tobakksfrie snusen, sier Karl Erik Lund, tobakksforsker ved FHI til NRK.

Til tross for at FHI mener produktene er mindre skadelige enn tradisjonell snus, har Helsedirektoratet avslått produsentenes søknader. Med hensyn til barn og unge er det fremdeles ulovlig å selge tobakksfri snus i Norge.

Avgjørelsen har fått flere forbrukere til å reagere. Også FHI har problemer med å se logikken bak behandlingen av saken:

  • Det spørs om det er hensiktsmessig i folkehelsesammenheng å ikke godkjenne salg av produktet i Norge dersom det kan føre til at røykerne forlater de livsfarlige sigarettene, og går over til et mindre farlig nikotinprodukt, sier Lund.

Finnes likevel, bare med tobakk

Helsedirektoratet sier at søknaden om tobakksfri snus ble avslått av hensynet til barn og unge. Da er det jo bemerkelsesverdig at produktet allerede i dag er tillatt å selge i Norge, forutsatt at produsentene tilsetter små mengder med tobakk, som igjen gjør produktet mer helseskadlig. 

Hvit snus eksisterer i Norge i beste velgående (med tobakk) og kategorien blir stadig mer populær, da er det merkelig at helsedirektoratet ikke tillater produsentene og selge den mindre skadlige tobakksfrie varianten.