
Snus rundt om i verden
Snus er et vanlig og populært produkt i Sverige og Norge, men hvordan er egentlig resten av verden sitt forhold til snus?
I denne artikkelen skal vi se nærmere på bruken og utbredelsen av snus i Europa og resten av verden.
Svensk snus vs. amerikansk snus
I Norge selger vi såkalt svensk snus, som skiller seg fra den andre mest utbredte varianten - amerikansk snus.
Sistnevnte er også den eldste, og stammer fra indianernes tobakksplanter. Forskjellen mellom de to er hvordan produktet produseres. Mens amerikansk snus produseres gjennom en gjæringsprosess, fremstilles svensk snus ved bruk av varmebehandling.
En annen vesentlig forskjell på amerikansk og svensk snus er bruken: Her i Norden plasserer vi snusposen under overleppen, mens den amerikanske varianten legges innenfor underleppen.
Les også: Hva gjør snus med kroppen?
Den nordiske snusens hjemland: Sverige
Det eldste nåværende snusmerket i Sverige er varemerket Ettan. Oppskriften ble utviklet av Jacob Fredrik Ljunglöf i 1822, og ble raskt kjent som “rikssnusen” i Sverige.
Som nevnt ovenfor er hovedforskjellen mellom den originale snusen og den nye svenske snusen selve fremstillingen. Ljunglöf ønsket å utvikle en fremstillingsprosess som både gikk raskere og skapte lengre holdbarhet på produktene. Ettersom den nye metoden gikk ut på å utsette tobakken for en varmebehandling, ble man kvitt alle bakterier som finnes naturlig i plantene. De senere årene har det vært en del forskning på renheten i den svenske snusen.
Svensk snus kommer i to utgaver: Løs- og porsjonssnus. Porsjonssnus ble først introdusert på markedet på 70-tallet, og er i dag den mest utbredte varianten på det skandinaviske markedet.
Snus i Norge
Den svenske snusens inntog i Norge kom som et resultat av unionen mellom Norge og Sverige fra 1814-1905, men det var ikke før på slutten av 1800-tallet at snusen fikk særlig spredning i Norge.
I Norge er det først og fremst den yngre befolkningen som snuser. Ifølge en rapport fra 2017 bruker hver fjerde mann mellom 16 og 24 år snus daglig, mot 11 prosent av kvinner i samme alder. Den gjennomsnittlige daglige bruken blant menn har vært nokså konstant de siste årene, med 10 porsjoner om dagen. Bruken blant kvinner har derimot økt, fra 7 porsjoner om dagen i 2006 til 10 porsjoner i 2017.
Økende bruk blant unge og kvinner
De siste 20-30 årene har snus fått stor popularitet i Norge. Selv om andelen røykere i Norge har gått ned i likhet med andre vestlige land, har bruken av snus økt betraktelig. Stadig flere unge begynner å snuse fremfor å røyke, og mange bruker også snus som erstatning for tobakk i forbindelse med røykeslutt.
Selv om bruken av snus har blitt mer vanlig de siste årene, har alder for førstegangsbruk økt. I 2004 lå gjennomsnittsalderen på 19 år blant menn og 20 år blant kvinner, I 2016 lå gjennomsnittlig alder på 22 år for begge kjønn.
Les også: Hva er snus?
Snus ellers i verden
Selv om snusen vi kjenner her i Norge i hovedsak begrenser seg til Skandinavia, finnes det snus i ulike former over hele verden.
USA
Som nevnt ovenfor er amerikansk snus en av mest utbredte variantene. I USA kalles det gjerne dipping tobacco, dip eller snuff. Mens vi i Norden benytter oss av løs- eller porsjonssnus, kommer amerikansk snus i form av tyggetobakk, tørket snus som sniffes (luktsnus) eller tilsvarende løssnus som vi har i Norge.
Europa
Den 1. juli 1992 ble svensk snus forbudt i EU-landene, med unntak av Sverige som ble medlem av unionen 3 år senere. Også da Norge ble medlem av EØS ble det forhandlet frem et unntak fra snusforbudet. Dermed er Norge og Sverige de eneste landene i Europa hvor produksjon og import av snus er tillatt. Lukte- og tyggetobakk er også tillatt.
Som besøkende kan du imidlertid ta med deg “rimelig mengde snus til eget forbruk”. Denne måleenheten varierer riktignok fra land til land, og man må også være obs på at enkelte land har totalforbud mot import av snus. Du finner gjeldende regler for landet du skal reise til via tollregeltjenesten til IATA.
Danmark
Danmark følger EUs regelverk, noe som innebærer at salg av snus er forbudt. Man har likevel lov til å importere snus til privat bruk.
Sentral-Amerika og Afrika
I land som Algerie, Tunisia, Liberia og landene i Sentral-Amerika benytter man tobakksblader på samme måte som vi bruker snus i Norden. Det er likevel ikke like vanlig som i Norge og Sverige.
Ønsker du å lære mer om snus, kan du ta en titt på våre andre nyhetsartikler.