Ring oss+47 80 02 51 75 Idag: 09.00-17:00
Trøndere på snustoppen i Norge

Trøndere på snustoppen i Norge

Trøndere snuser mer enn folk i andre landsdeler. Det skriver Trønderbladet, som viser til tall fra Snusrapporten 2021.

En ny rapport som tar for seg holdninger til og trender innen snus i Norge viser at befolkningen i Trøndelag fylke ligger blant toppen på listen over mest kjøpte snusbokser per innbygger. Og det er spesielt menn som snuser. Oslo er det eneste fylket som er over Trøndelag på listen, og Viken befinner seg like under.

Pallplasseringen til Trøndelag gjelder snus kjøpt på nett - en trend som viser sterk vekst i landet generelt. Dette skyldes i stor grad pandemien. Nedstengningen av grensehandelen og strenge coronatiltak flere steder er trolig hovedårsaken til den eksplosive veksten i snussalg på nett. I Trøndelag ser det ut til at det endrede kjøpemønsteret kan ha vært starten på en mer varig endring, hvor kjøp på nett i større volum enn en boks av gangen blir vanligere.

Høyest forbruk per innbygger 

Rapporten viser også at Trøndelag fylke har høyest forbruk av snus per innbygger. Sammen med Oslobefolkningen har konsumentene fra den norske bartens hjemby kjøpt flest bokser per person i 2021. Den gjennomsnittlige Trønder-konsumenten bruker mellom 3-4 bokser i uken.


Nesten fordobling 

Fjorårets statistikk fra Statistisk Sentralbyrå viser at 15 prosent av befolkningen i alderen 16-74 år brukte snus daglig. Dette er en økning på to prosentpoeng fra 2020.

  • Andelen daglige snusbrukere er nå på det høyeste den har vært noen gang. På ti år har andelen i befolkningen som bruker snus daglig nesten doblet seg, fra 8 til 15 prosent, sier førstekonsulent Sindre Mikael Haugen i SSB til Trønderbladet.

Andelen som bruker snus av og til lå ifølge SSB på rundt 4 prosent i 2021, likt den har gjort de siste ti årene.

Les hele artikkelen her (NB: betalingsmur).