Snus – format og varianter

Snus – format og varianter

Snus fås i dag i mange forskjellige formater: porsjonsnus, løssnus, hvit snus med flere. Vi har gått gjennom alle snusvariantene du kan kjøpe i Norge i dag, og vi har også kastet et blikk over grensen til Sverige.

Luktsnus – tørr snus

Luktsnus, eller «snuff» som det også kalles, er det som menes når man snakker om tørr snus. Luktsnus var en av de første snusvariantene og var en stund populær i store deler av Europa. Luktsnus er rett og slett malt eller pulverisert tobakk som brukes ved å sniffe den opp i det ene neseboret. Luktsnus fås også i dag og er vanligvis smakstilsatt med mentol, frukt eller krydder.   


Løssnus – den første våte snusen

Løssnus er det samme i dag som det var for 200 år siden. Det er et skandinavisk snusprodukt med røtter i både Norge og Sverige. Løssnus er laget av malt tobakk og finnes i tre varianter: grov, middels og finkornet. Den finmalte er enklere å bake enn de grove variantene av løssnus.

Det finnes også løssnus som er kuttet, også kalt single-cut snus. Det betyr at tobakksbladene skjæres i stedet for å males, noe som gir en særegen opplevelse. En mer uvanlig variant av løssnusen er den som er ferdig bakt med sylinderformede porsjoner.


Original porsjon – våt snus i porsjonspose

Dette er den vanligste porsjonssnusen og den første porsjonssnusen som ble produsert. Den første porsjonssnusen ble laget i Sverige i 1977. Tobakken pakkes i porsjoner og fuktes etter at den er pakket. Originalen er fuktig på utsiden og har en mørk farge.


White porsjon – tørr porsjonssnus

White porsjon kom i 1998 som et alternativ til den klassiske porsjonssnusen. I motsetning til original porsjon fuktes den ikke etter pakking og er derfor tørrere på overflaten og har et fuktig innhold.


All White porsjon - hvit snus

De helhvite posene går under samlebetegnelsen All White og er den aller nyeste varianten. I motsetning til løssnus, original porsjon og white porsjon inneholder disse kun en liten tobakksmengde som – som kjent – kan forårsake misfarging av tennene.