Ring oss+47 80 02 51 75 Idag: 09.00-17:00
Lager lokal snus fra tobakksplantasje i Trondheim

Lager lokal snus fra tobakksplantasje i Trondheim

På Byneset i Trondheim produseres Norges første egendyrkede snus siden krigen. Det kan leses i et VG-intervju med ingeniørene Eirik Volent, Håvard Mordal Dretvik og Anna Widén-Björk, som står bak dagens eneste registrerte snus som er dyrket og produsert på norsk jord.

Ideen fikk de tre ingeniørene på afterski i 2019. Nå tar de sikte på å produsere hele 100.000 bokser.

Lanserte den første norskproduserte snusen siden krigen 

Snusbonden var den første som fikk bevilling fra Helsedirektoratet, og driver nå snusproduksjon i stor skala. Noen frø i bakhagen til Widén-Björk ble raskt til flere mål tobakksplanter, og hele produksjonen ble flyttet til en gård på Byneset, utenfor Trondheim, hvor Dretvik er bonde.

Selv om tobakksplantasjen på Byneset i dag er av det sjeldne slaget, var det ikke like uvanlig om man skrur tiden tilbake. Kommersiell produksjon av snus har blitt gjort før i Norge, helt frem til 1920 ifølge Folkehelseinstituttet. Rasjoneringen under krigen førte også til at mange dyrket tobakk for eget bruk.


Eksperimenterer seg fram 

Majoriteten av snusen som konsumeres i Norge produseres i Sverige, men baseres på råvarer fra helt andre steder i verden. Trioen fra Trøndelag kjøper inn frø fra en økologisk frøprodusent i USA. Disse førene settes så i jord på Byneset, vokser seg til halvannen til to meter høye planter, kureres og tørkes. Gårdsmannen Håvard Mordal Dretvik kan fortelle at bladene deretter kvernes til tobakksmel, tilsettes vann og en basisk løsning for å få frem nikotinen. Det hele bakes i en trykkoker før det smaksettes.

I intervjuet forteller Trondheimstrioen at de stadig eksperimenter med smaksretningen av snusen, noe som har resultert i varianter som steinsoppsnus og hvitløkssnus.

– Vi ser i krydderhyllen, rett og slett, sier Dretvik til VG, og legger til at de gjør smakingen selv, med utgangspunkt i mest mulig lokale smaker og råvarer.


«Ikke en rekrutteringsplattform» 

Gründerne anslår at rundt 5-6 prosent av norske snusere foretrekker løssnus. For snusbøndene i Midt-Norge er det nettopp dette som gir en spennende utfordring:

  • Det er jo da du får frem teksturen i tobakksblandingen, sier Eirik, mens han gnir fingrene mot hverandre for å demonstrere motstanden i tobakksblandingen og fortsetter:
     
  • Vi er ikke en rekrutteringsplattform. Vi produserer et premiumsprodukt for dem som allerede snuser. Det er neppe mange ungdommer som når de skal prøve snus for første gang går inn i en nisjebutikk og kjøper den absolutt dyreste, sier Eirik til VG.

Les hele artikkelen her.