Snus og graviditet

Snus og graviditet

Å være snus- og røykfri under graviditeten gir lavere risiko for komplikasjoner i svangerskapet. Ifølge helsepersonell er risikoen knyttet til snusing og røyking under svangerskapet lik, og gravide og ammende bør derfor unngå begge deler.

Lurer du på hva som kan skje dersom du snuser under graviditeten, og hva du kan gjøre for å unngå snusabstinenser? Nettopp dette skal vi svare på i denne artikkelen.

Les mer: Hvordan slutte å snuse?

Dette skjer når du snuser under graviditeten

Ifølge forskning, kan snus gi mange av de samme risikofaktorene som røyking under svangerskapet.

Forskere har blant annet sett en sammenheng mellom snusing i svangerskapet og risikofaktorer som:

  • Lavere fødselsvekt
  • Prematur fødsel
  • Økt risiko for dødfødsel

Forskerne antar at sammenhengen skyldes at nikotinet i snusen får blodårene i morkaken og livmoren til å trekke seg sammen. Dette fører til at fosteret ikke får tilstrekkelig med næring og oksygen, som igjen fører til svangerskapskomplikasjoner.

Det antas også at det å snuse under graviditeten kan føre til økt risiko for svangerskapsforgiftning og økt risiko for pustestopp hos barnet perioden etter fødselen.

Hva skjer med kroppen når du bruker snus i graviditeten?

Mange tror det er ufarlig å fortsette å snuse under graviditet sammenlignet med røyking. Det er feil, da det ikke er snusen i seg selv som er farlig, men nikotinet som frigjøres i blodet.

Nikotin, uansett form, kan påvirke fosteret negativt og øke risikoen for alvorlige komplikasjoner. Dette gjelder alt fra røyking i svangerskapet til snus - ja, selv nikotinplaster kan ha en negativ effekt på fosteret.

Når nikotinet frigjøres i blodet, fører dette til at blodårene trekkes sammen. Dette gjør at fosteret får mindre tilførsel av oksygen.Fosteret er helt avhengig av oksygen og næring for å utvikles normalt. Derfor er barnet også avhengig av at blodårene til mor fungerer optimalt.

Snus og graviditet

Vanlige abstinensplager når man slutter med snus

Nikotin er et avhengighetsskapende stoff og mange opplever at det kan være vanskelig å slutte. Det er ikke enkelt å gå fra flere til ingen snus i løpet av kort tid.

Har du brukt snus over lang tid, kan du oppleve et enormt sug etter snus og andre merkbare plager. Dette kan være plager som:

  • Svimmelhet
  • Kvalme
  • Skjelving
  • Hodepine
  • Svetting
  • Konsentrasjonsproblemer
  • Sterkt nikotinsug
  • Irritasjon

Disse plagene blir gjerne forsterket hos gravide som må droppe snusen under svangerskapet, da kroppen allerede oppfører seg annerledes enn før.

Hva kan du gjøre for å lindre plagene?

Du bør altså ikke snuse som gravid. Men det finnes heldigvis enkelte ting du kan gjøre selv for å lindre abstinensene dersom du plages mye. Og vit at abstinensene avtar etterhvert som kroppen vender seg til en snusfri hverdag.

For å lindre plagene kan du:

  • Legge noe under leppen for å gi følelsen av at det er noe der
  • Trene og golde deg fysisk aktiv
  • Skrive en liste med positive og negative ting som snusing fører til
  • Drikke rikelig med vann
  • Holde sultfølelsen i sjakk
  • Ta en lur når plagene er som verst
  • Tygge tyggis
  • Spise sunt
  • Gjøre noe som distraherer deg

Les mer: Hvordan slutte å snuse?

Planlegger du å bli gravid, kan det være lurt å slutte med snusen allerede nå for at graviditeten skal bli enklest mulig som snusfri.

Kan gravide kvinner snuse nikotinfritt?

Det beste rådet vi kan gi deg som gravid kvinne, eller som planlegger å bli gravid, er å rådføre deg med fastlegen din. Dette er fordi nikotinfrie snustyper har varierende innhold som kan ha ulik effekt på kroppen.

Noen typer inneholder urter og koffein som man aller helst bør unngå i graviditeten, mens andre inneholder havre- og kakefabrikkfiber som Onico. Kjøper du nikotinfri snus på nett, vil du finne et stort utvalg av både smaker og typer. Ønsker du å erstatte vanlig snus med nikotinfri snus før du blir gravid, kan du prøve deg frem allerede nå for å finne din favoritt.

Hva skjer i kroppen når man snuser?

Hva er det egentlig som gjør at snus blir så avhengighetsskapende? Og hvorfor er det sånn at kroppen vil ha mer?

Kort tid etter at du har lagt snusen under leppen, vil det bli frigjort nikotin i blodet ditt. Dette stoffet går hele veien gjennom kroppen og helt opp til hjernen. Når nikotinet kommer til hjernen, vil hjernen skille ut en rekke stoffer, deriblant dopamin.

Dopamin er et signalstoff som blant annet får deg til å føle deg avslappet og tilfreds, og det er også dette stoffet vi skiller ut når vi er forelsket. Stoffet omtales ofte som vår naturlige rus, og det er dette som fører til at noen av oss blir avhengige av nikotin.

Bytt ut snusen med andre ting som frigjør dopamin

Ettersom dopamin er en av grunnene til at vi blir avhengig av snus, vil det ofte hjelpe å bytte ut snusen med andre ting som får hjernen til å skille ut dette stoffet. Det kan være det å tilbringe tid med noen man er glad i eller det å være i fysisk aktivitet.

Lykke til!