Swedish Match

Swedish Match er en av de største snusprodusentene i verden og har eksistert i over 100 år. Utover snus så lager også Swedish Match masse annet: Moist snuff, sigarer, tyggetobak, fyrstikker og lightere.

For 100 år siden begynte Swedish Match sin reise. I 1915 ble det Svenske Tobakksmonopolet stiftet og alle snusfabrikker ble deretter nasjonalisert med sikte på å finansiere en ny svensk pensjonsreform og et nytt forsvar. Monopolet er i bruk i 45 år og ble i 1960 omgjort til det statseide Svenska Tobaks AB. Syv år senere lager de den første runde snusboksen og ti år etter lager de den første porsjonssnuen, Tre Ankare.

Swedish Match har for tiden over 5000 ansatte, og produktene de produserer finnes i over 100 land. Disse tallene gjør Swedish Match til et av Sveriges største selskaper.

Swedish Match

Hvem er Swedish Match?

I 1992 kjøpte det svenske aksjeselskapet Tändsticks- och tändartillverkaren Swedish Match, og samtidig skiftet hele konsernet navn til Swedish Match. I 1999 bestemte selskapet seg for å fokusere på røykfrie tobakksprodukter, sigarer og tennere.

Swedish Match har dermed sine røtter i det 100 år gamle Svenska Tobaksmonopolet og Svenska Tändsticksaktiebolaget . Men dagens Swedish Match har ikke mange likheter med den gamle bedriftsformen. Monopolet eksisterer ikke lenger. De største likhetene er sannsynligvis blant merkevarene General, Grov, Ettan och Röda Lacket, med fler. Klassiske snus-varianter som var populære for hundre år siden og som fortsatt selger godt i dag. Swedish Match har en enorm merkevareportefølje. Under kan du se varemerkene fra Swedish Match som føres på det norske markedet.

Ettan, General, G.3, G.4, Göteborgs Rapé, Nick & Johnny, Onico og The Lab

Klikk her for historien om Swedish Match

Klikk her for historien om Swedish Match

1915: AB Svenska Tobaksmonopolet ble grunnlagt, og alle svenske tobakksfabrikker ble statlig. Dette med sikte på å finansiere forsvaret og det svenske folkets pensjonsfond.

1960: Tobakksmonopolet ble opphevet i Sverige. AB Svenska Tobaksmonopolet blir deretter konvertert til det statseide aksjeselskapet Svenska Tobaks AB.

1967: Den første runde snusboksen, som vi bruker i dag, introduseres.

1977: Den første porsjonssnusen, Tre Ankare, lanseres.

1984: Aksjeselskapet skifter navn til Procordia og seks år senere er de kjøper de seg inn i Volvo. Sammen med den svenske staten blir de hovedeiere.

1992: Procordia kjøper fyrstikk- og tennerprodusenten Swedish Match.

1994: Procordia og Swedish Match slås sammen til en gruppe under navnet Swedish Match.

1999: Swedish Match bestemmer seg for å fokusere på røykfrie tobakksprodukter, sigarer, fyrstikker og lightere. Sigarettproduksjon selges til Austria Tabak.

2010: Swedish Match og Scandinavian Tobacco Group (STG) danner et globalt selskap med ledende markedsposisjoner innen sigarer, pipetobakk og finskåret tobakk.